Ιατρείο Γεώργιος Χάραρης

Ειδικός καρδιολόγος
Πτυχιούχος Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών
Μάστερ Καρδιολογίας Ιατρικής Σχολής Αθηνών

Ψαρών 9

Καλαμάτα, 241 00

Δευτέρα, Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή 9:00 - 13:00 & 18:00 - 20:30

Ώρες λειτουργίας

& Τετάρτη: 9:00 - 13:00

Ώρες λειτουργίας

Οδηγίες για τη ΜΗ φαρμακευτική ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης

  1. Αποφύγετε το αλάτι. Η ημερήσια πρόσληψη θα πρέπει να είναι <5 γραμμάρια/ημέρα. Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζονται οι τροφές με “κρυφό” αλάτι όπως ψωμί, παξιμάδια, τυρί, κονσέρβες.
  2. Αποφύγετε το πολύ αλκοόλ. Επιτρέπεται 2 ποτήρια κρασί/ημέρα για τον άντρα και 1 ποτήρι κρασί/ημέρα για τη γυναίκα, καθώς και οι αντιστοιχίες σε μπύρα ή άλλα αλκοολούχα. Απαγορεύεται η υπερκατανάλωση αλκοόλ -μέθη.
  3. Αυξήσατε την κατανάλωση σε λαχανικά, φρέσκα φρούτα, ξηρούς καρπούς, όσπρια, ψάρια και ελαιόλαδο, μειώστε την κατανάλωση κόκκινου κρέατος και κορεσμένων λιπαρών οξέων.
  4. Ρυθμίσατε το βάρος σας. Για τους άντρες ιδανικό είναι τα άνω του ενός μέτρου εκατοστά του ύψους εκφρασμένα σε κιλά, δηλαδή ύψος 175 ιδανικό βάρος 75 κιλά. Για τις γυναίκες λίγο λιγότερο. Επίσης η περιφέρεια μέσης θα πρέπει να είναι <102 cm στον άντρα και <88 cm στη γυναίκα.
  5. Καθημερινή αερόβια άσκηση τουλάχιστον 30 λεπτά την ημέρα 5 φορές την εβδομάδα.
  6. Διακοπή του καπνίσματος.
  7. Κάποια φάρμακα όπως ρινικά αποσυμφορητικά, κορτιζόνη, αντισυλληπτικά , αντικαρκινικά κ.α. ενδέχεται να προκαλέσουν αύξηση της αρτηριακής πίεσης. Συμβουλευτείτε τον Καρδιολόγο σας.
  8. Ο Καρδιολόγος σε κάθε περίπτωση είναι ο ειδικός που θα αποφανθεί εάν ο εξεταζόμενος χρειάζεται να λάβει την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή για την μείωση της αρτηριακής πίεσης και συνεπώς του συνολικού καρδιαγγειακού κινδύνου. Θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι η αντιμετώπιση της υπέρτασης είναι μια διαδικασία που απαιτεί αλλαγή-τροποποίηση του τρόπου ζωής και των συνηθειών συνολικά.