1. Ποιες είναι οι απαραίτητες εξετάσεις για τον πρώτο-αγωνιστικό έλεγχο για παιδιά, νέους και αθλούμενους;
Είναι μια κλασσική καρδιολογική εξέταση όπου περιλαμβάνει το ιστορικό του εξεταζόμενου, με ιδιαίτερη προσοχή στο οικογενειακό του ιστορικό δηλαδή εάν υπάρχουν προβλήματα υγείας στους συγγενείς ή άλλα κληρονομούμενα νοσήματα. Στα παιδιά χρήσιμες είναι φυσικά οι πληροφορίες που παίρνουμε από τους γονείς. Μετά είναι η κλινική εξέταση κατά συστήματα κυρίως το κυκλοφορικό και το αναπνευστικό, φυσικά το ηλεκτροκαρδιογράφημα και σε άτομα ή παιδιά που αθλούνται συστηματικά με κάποιο άθλημα ένας πλήρης υπερηχογραφικός έλεγχος της καρδιάς. Όταν και εφόσον κριθεί απαραίτητο και κατά περίπτωση διενεργείται και τεστ κοπώσεως ή μπαίνει ένα χόλτερ ρυθμού για 24 ή 48 ώρες και τέλος εάν και εφόσον και εξετάσεις αίματος.
2. Ποιες είναι οι ηλικίες – κλειδιά στα παιδιά που προτείνεται η διενέργεια προληπτικής καρδσιολογικής εξέτασης ;
Οι ηλικίες κλειδιά που προτείνεται η διενέργεια προληπτικής ιατρικής εξέτασης σύμφωνα με τις οδηγίες της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρίας είναι η έναρξη του νηπιαγωγείου, η Α δημοτικού και η Δ δημοτικού , η Α γυμνασίου και η Α λυκείου. Οι γονείς θα πρέπει να ενημερώνονται ότι εάν μεταβληθεί ουσιαστικά η κατάσταση υγείας του παιδιού ή εάν παρατηρήσουν κάτι μη φυσιολογικό θα πρέπει να γίνεται ιατρική επανεκτίμηση.
3. Τι να δουν οι γονείς στο παιδί που θα πρέπει να επισκεφτούν καρδιολόγο;
Αν δουν το παιδί να έχει κυάνωση – μελάνιασμα δηλαδή, στο τρέξιμο ή στην έντονη γυμναστική, ή αν δουν το παιδί να αναγκάζεται να διακόψει την άσκηση και σταματάει συχνά να πάρει ανάσες ή να κάθεται οκλαδόν για να αναπνεύσει. Επίσης εάν διαμαρτυρηθεί για πόνο στο στήθος ή εάν εμφανίζει υπερβολική κούραση, περισσότερη από τα άλλα παιδάκια. Άλλο σύμπτωμα φυσικά είναι εάν χάσει τις αισθήσεις του και συνέλθει μετά τότε θα πρέπει να δει άμεσα έναν γιατρό γιατί μπορεί να υποκρύπτεται από πίσω σοβαρή παθολογική κατάσταση. Επίσης εάν οι γονείς παρατηρήσουν ότι το παιδί κάνει στον ύπνο του πολλές και παρατεταμένες άπνοιες είναι σημάδι ότι θα πρέπει να το ψάξουν περισσότερο. Και τέλος εάν έχει ωχρότητα ή καχεξία και εμφανίζει ελαττωμένη σωματική ανάπτυξη σε σχέση με τα άλλα παιδάκια της ηλικίας του.
4. Υπάρχουν αθλήματα που θα πρέπει να αποφεύγονται από τα παιδιά γιατί κρύβουν κινδύνους για την υγεία τους ;
Ναι υπάρχουν και είναι η άρση βαρών, η πάλη και η πυγμαχία είναι αθλήματα με τα οποία τα παιδιά δεν θα πρέπει να ασχοληθούν. Στην άρση βαρών, πάμε ενάντια στη φύση μας: ο ανθρώπινος ιστός δεν αντέχει τέτοια καταπόνηση, δεν είμαστε φτιαγμένοι για να σηκώνουμε τόσα κιλά. Επίσης μπορεί να προκληθεί σοβαρή υπερτροφία στην καρδιά και υπάρχει κίνδυνος να σπάσει και κάποιο αγγείο αφού έχει βρεθεί ότι οι αρσιβαρίστες όταν σηκώνουν βάρος διπλάσιο από το σώμα τους η πίεση μέσα στα αγγεία τους μπορεί να φτάσει και τα 500 χιλιοστά της στήλης υδραργύρου όταν η κανονική μας πίεση πρέπει να είναι 100 με 140mmHg. Στην πυγμαχία και στην πάλη η διάσειση μακροπρόθεσμα προκαλεί σοβαρές επιπλοκές. Για να καταλάβετε τι εννοώ: πριν από μερικές δεκαετίες, Αλτσχάιμερ και Πάρκινσον θεωρούνταν εκφυλιστικές νόσοι, μια και εμφανίζονταν σε ηλικίες άνω των 70 ετών. Σήμερα έχουμε ασθενείς 40, ακόμα και 30 ετών. Αυτό οφείλεται συχνά σε τραυματικές βλάβες του εγκεφάλου από τα πολλά χτυπήματα. Επίσης και αυτό πρέπει να τονιστεί δεν πρέπει να παίρνουν συμπληρώματα διατροφής από αυτά που πωλούνται για bodybuilding.
5. Οι ενήλικες αν θέλουν να κάνουν γυμναστική ή να ασχοληθούν με κάποιο σπορ τι θα πρέπει να προσέξουν;
Εάν είναι άνθρωποι που ήδη γυμνάζονται και είναι σε μια κανονική φυσική κατάσταση ένας τυπικός καρδιολογικός έλεγχος με ΗΚΓ και υπερηχογραφικό έλεγχο καρδιάς είναι συνήθως αρκετός. Εάν είναι όμως άνθρωποι με χρόνια προβλήματα υγείας όπως αρρυθμίες, καρδιακή ανεπάρκεια ή στεφανιαία νόσο, άσθμα, εμφύσημα, σακχαρώδη διαβήτη, ρευματικά νοσήματα ή νοσήματα του γαστρεντερικού και άλλα τότε θα πρέπει να έχουν ρυθμίσει καλά το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν πριν αποφασίσουν να ασχοληθούν με κάποιο άθλημα.
6. Ποιες είναι οι ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού;
Γενικά είναι άτομα μεγάλης ηλικίας, άτομα που παίρνουν φαρμακευτική αγωγή ή έχουν καρδιολογικά, πνευμονολογικά ή παθολογικά προβλήματα . Άτομα που είναι παχύσαρκα, που κάνουν καθιστική ζωή, που καπνίζουν, που έχουν υψηλή πίεση σάκχαρο ή χοληστερίνη και τέλος παιδιά με γνωστό καρδιολογικό πρόβλημα υγείας.
7. Πότε πρέπει να μας ανησυχεί ένας πόνος στο στήθος στη γυμναστική;
Ο πόνος στο στήθος στη γυμναστική θα πρέπει πάντα να μας ανησυχεί και αυτό γιατί στην περιοχή του στήθους βρίσκονται πολλά ζωτικά όργανα και το κυριότερο όλων η καρδία. Βέβαια το μεγαλύτερο ποσοστό είναι πόνοι νευρικής φύσεως μυαλγίες, καυστικοί πόνοι λόγω γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης, οισοφαγίτιδας ή έλκους στομάχου, παρόλα αυτά δεν πρέπει να προσπερνάμε εύκολα ένα πόνο στο στήθος και κυρίως εάν επιμένει θα πρέπει να αναζητούμε ιατρική συμβουλή.
8. Πότε τελικά ένας άνθρωπος είναι άτρωτος από τις καρδιοπάθειες;
- Καταρχήν εάν έχει ισχυρά προστατευτικά γονίδια
- Εάν περπατά 3-5 χιλιόμετρα την ημέρα
- Εάν η διατροφή του είναι κατά κύριο λόγο μεσογειακή
- Εάν έχει ιδανικό βάρος για το ύψος του δηλαδή στους άντρες πχ εάν είναι 185 τότε θα πρέπει να είναι 85 κιλά
- Εάν δεν καπνίζει
- Εάν έχει φυσιολογική αρτηριακή πίεση